tiistai 15. tammikuuta 2013

Health: "kävin mä akupunktiossa..!"


Pahoittelut heti alkuun kaikille niille, jotka seuraavat/seurasivat (entistä) blogiani terveys-ja liikunta-juttujen vuoksi. Olen omasta terveydentilastani johtuen halunnut keskittyä blogissani vaihteeksi muihin juttuihin. Terveyttä etsitään edelleen monella eri tapaa. Yksi niistä on ollut akupunktio, jossa olen nyt käynyt 2 kertaa. Ensi maanantaina taas seuraava...

Mitään euforisia tuntemuksia ei ole vielä tullut. Ilmeisesti "ongelmien" ratkominen tapauksessani ei ole ihan niin yksiselitteistä. Avaavia hoitoja takana siis kaksi. Olen jättänyt vihreää teetä pois ruokavaliosta, sillä se ei tee tällä hetkellä hyvää elimistölleni vaan on ns. "kylmää" tuova ainesosa. Tilalle otin mustan teen, joka taas tuo lämpöä elimistöön. Olen myös pitänyt kaurapussia iltaisin alaselällä sekä polvien päällä..muistaakseni auttaa tuomaan lämpöä vatsan alueelle. Ehkä eniten odotan rentoutumista - jatketaan siis hoitoja...


Viime viikot ovat menneet melko vaihtelevasti mutta unen laatu on kärsinyt syystä jos toisesta pidemmän aikaa. Yhtenä syynä voisin pitää lisäravinne tryptofaanin loppumista, en ollut huomannut tilata uutta tarpeeksi ajoissa! Nyt odotellaan siis iHerbin pakettia - unen lisäksi. 


Myös henkisellä puolella käyn aikamoista kamppailua monenkin asian suhteen. Uskomaton tuki ihanalta aviomieheltä on jälleen auttanut minua pahimman yli... Asiaan vaikuttaa liikuntakielto ja yleinen terveydentila, jossa hyvä vointi riippuu erittäin monesta tekijästä. On hyviä päiviä mutta enimmäkseen huonoja. Toivon, todella toivon niitä parempia lisää ja teen kaikkeni sen eteen!! Mieli on ollut aika synkkä viimeisen viikon mutta nyt tuntuu jo paremmalta. 

Liikuntakiellosta huolimatta - olen jumppaillut hyvin kevyesti omalla painolla ja tänään kävin pitkällä kävelylenkillä. Lisään nyt pikkuhiljaa hyvin hyvin rauhallista liikuntaa ja noudatan Sovijärven ohjeita ruokavalion, rauhoittumisen ja unihygienian suhteen. Siitä puheenollen, minunhan pitäisi olla jo pedissä lukemassa... iik! (olen napsinut ruokakuvia instagramiin, jos kiinnostaa - mrskandherlife)


..joten, hyvää yötä! Ps. Kysykää, jos jotain tulee mieleen. Tekstiä olisi tullut vaikka millä mitoin...! 

4 kommenttia:

 1. Mitä asioita otat huomioon tuossa unihygieniassa? Ja onko siitä ollut apua? Nyt kun saadaan muuttostressi vähemmälle, niin olisi tarkoitus panostaa omaan hyvinvointiin ja itsellä yksi iso asia on mm. nukkuminen. Mielenkiintoinen blogi sinulla. Laitan sen oman blogini lukulistalle, jos sopii.

  VastaaPoista
 2. Sopii, kiitos! :)

  Lähden siitä liikkeelle, että tietokone/TV/ipad/iPhone pitäisi sulkea klo 20:een mennessä illalla. Tämä harvoin onnistuu mutta käytän tietokoneella ohjelmaa "flux", joka himmentää näyttöä niin ettei se tuota sinistä valoa. (Valo kertoo aivoille, että on päivä) Himmennän myös puhelimen näytön illasta ja laitan siihen "älä häiritse-toiminnon" 22:00-07:00-välille!

  Usein menen nukkumaan (vasta) noin klo 22 maissa. Himmennnän tietty valoja ennen sitä ja minun ohjelmaani kuuluu myös hengitysharjoituksia/hengitysmeditaatiota. Niitä osaan usein tehdä vain kun mies on työmatkalla! Päivittäinen harjoittelu vähentää rauhoittaa, helpottaa stressiä sekä auttaa keskittymään.

  Varsinaiseen unihygienia-ohjeisiin kuuluukin;
  Nukkuminen pilkkopimeässä (Pimennysverhot on must!!)
  Sarastusvalon käyttö - toimii hirmu hyvin minulla - herään siihen heti joka kerta ilman varsinaista herätyskelloa!
  Rauhoittuminen 30min ennen nukkumaanmenoa (esim.lukemalla/hengitysharjoitukset)
  Älä syö raskasta ateriaa 2-3h ennen nukkumaanmenoa, meillä tämä myös välillä venyy mutta yritän opetella siitä eroon...
  Vältän myös rankkaa urheilua 4-5h ennen nukkumaanmenoa - itselleni ei tosiaan toimi juoksulenkki klo 19.. Takuuvarmasti menee yö plörinäksi!
  Tarvittaessa korvatulppien ja/tai silmälappujen käyttö ;)
  Tykkään myös tuulettaa makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa, raikastaa sopivasti!

  Aiheeseen liittyy paljon kaikenlaista! Hyvänä vinkkinä myös se, että vettä on hyvä juoda päiväsaikaan ja alkuillasta eniten ja vähentää iltaa kohden. Ei tarvitse ravata wc:ssä eikä aamulla ole niin turvonnut kasvoista! ;)
  Itselleni auttaa kyllä iltatee - käytän Clipperin Sleep Easy -teetä... se auttaa nukahtamaan ja tuo raukean fiiliksen. Otan vielä iltaisin magnesiumia rauhoittamaan elimistöä. Erityisesti jos kärsii levottomista jaloista, iltamagnesium on hyvä tapa ja se vahvistaa myös sydämen pumppausvoimaa! :)

  Olen saanut ohjeet aikoinaan osan Kaisa Jaakkolalta ja osan Sovijärveltä (lääkäri) ...

  Huh, tässähän näitä - toivottavasti et saanut yliannostusta! ;)

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle haaste :).

  VastaaPoista

Saa kommentoida, kiitos! :)