sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Home: Purkaa vai eikö? // Problem


We have a problem... 

Yläkerran lattia on kokonaan lastulevyä ja sen päälle on nyt tarkoitus asentaa parketti. Aloin jostain syystä miettimään - onko lastulevy hyvä materiaali. Lastulevyistähän voi haihtua ilmaan haitallissia yhdisteitä sillä sidosaineena on käytetty ureaformaldehydiliimaa. Tästä vapautuu siis ureaa sekä formaldehydiä. Mitä lämpimämpää ja kosteampaa on - sitä enemmän formaldehydiä vapautuu.  (lähde) Joissakin tutkimuksissa on kerrottu yhdisteen vapautuvan koko sen elinkaaren - toisessa noin 40 vuoden ajan. Se voi aiheuttaa nuhaa, yskää, silmä-ärsytystä, päänsärkyä ja väsymystä. Sanotaan, että sen haistaa helposti. Raksalla ei kuitenkaan haise millekään muulle kuin kipsilevylle ja puulle. Eli oikein terve haju. En tietenkään tahdo, että sisäilmassa on mitään ylimääräisiä epäpuhtauksia... Yksinkertaisesti ei ole varaa siihen.

Olin alunperin vuosi sitten jo sitä mieltä, että vaihdetaan paksut vanerit lastulevyjen tilalle. En pidä lastulevyistä, mielestäni se on "epäilyttävä" materiaali. :D En siis tällöin tiennyt mitään mahdollisista terveyshaitoista. Tahdon vain uusia mahdollisimman paljon rakenteita - terveemmiksi! Aion järjestää jonkun ihmisen/asiantuntijan mittauttamaan pitoisuuden ja arvioimaan riskit. Nuo lastulevyt on vuodelta -79. Mies ei ole innostunut ajatuksesta - eikä koe tarpeelliseksi lähteä vaihtamaan levyjä. Mietin vaan sitä rahan määrää, joka menisi jos kävisikin niin, että parketti täytyisi joskus ottaa pois päältä ja alkaa vaihtamaan levyjä sitten...


Jos osaisin, vaihtaisin ne itse! :)

Mitä sinä tekisit? 

4 kommenttia:

 1. Haastetta olis tiedossa - näköjään rempan saralla - ja myös blogihaastetta mun blogissa. :)

  Ei vaan, tosissaan puhuen, eipä oo oikeesti yksinkertaista rakentaminen ja remontointi. Joko pääsitte tulokseen tuosta lastulevyasiasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta :)

   Ei ole yksinkertaista ei... No mutta kaikesta viisastuu! ;) Ei päästy vielä selvyyteen asiassa.

   Poista
 2. Voi hitsi, vaikeita asioita :/ Ehkä se asiantuntijan konsultointi on juurikin tarpeen. Toisaalta teillä on noilla levyillä kohta se 40 vuotta ikää -toisaalta terveys-riskien kanssa ei varmasti tee mieli leikkiä, kun on jo valmiiksi ongelmia. En osaa kyllä sanoa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä! Täytyy konsultoida asiantuntijaa..onneksi meillä on sellainen pätevä tiedossa!

   Tosi vaikeaa miettiä onko siinä riskinsä vaiko ei...Mies pitää minua jo ihan hysteerisena. Jos olisin hysteerinen - olisin jo repinyt levyt pois :D Paksu vanerikaan ei ole halpaa laittaa lattian pohjaksi mutta katsotaan nyt... !

   Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)