keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Health: Lääkärissä // Lääkemuutos

Viime lääkärinkäynnistä on jo melkein viikko mutta tässä hieman uusia suunnitelmia...
DHEA-korvaushoito lopetetaan, lääkäri sanoi siitä olleen enemmän haittaa kuin hyötyä. 
Itse ajattelen, että tulipahan kokeiltua. Kokeilu ei harmita! 
Oireiden perusteella kaikki ei ole kohdallaan, olen kääntynyt takaisin vajaatoiminnan oireille,
 vaikka arvot kertovat toista. 

Aiempien MDD:llä otettujen labrojen perusteella minulla on ongelmia käänteis T3:n kanssa. 
Tämä ei näy normaaleissa laboraatio-testeissä.
Tässä Wilsonin syndroomassa TSH ja T4 arvot ovat normaalit mutta T4 ei muutukaan aktiiviseksi T3-hormoniksi vaan käänteiseksi rT3:ksi, joka aiheuttaa vajaatoiminnan oireita. (lähde)
Pohdittiin sairaushistoriaani ja sekä pitkittynyt stressi (tulehdus sekä eläntilanteesta jotuva), että kosteusvaurioille altistuminen voi pahentaa/aiheuttaa tätä ongelmaa. Tässä tapauksessa liiallinen kortisolin tuotanto estää T4:ää muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi. Syntyykin käänteis-muotoa. Käänteis T3 estää siis aktiivisen T3:sen sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhastuotanto häiriintyy. 
Vaikka stressi poistuisikin - ongelma ei korjaannu.

Olen laskeskellut vapaan T3V:n ja rT3:n suhdelukua, jonka tulisi olla yli 20. Ennen lääkitystä se oli 11.7. ja lääkityksen aloittamisen jälkeen 20.5 eli nipin napin yli toivotun rajan. (kaava)
Tämän kerrottuani lääkärini oli entistä varmempi siitä, että todennäköisesti ongelmaa olisi ja lääkitys tulisi vaihtaa Armour Thyroidista Liothyronin - lääkitykseen. Se lääke sisältää pelkkää T3-hormonia.


Lääkäri kertoi suhdeluvun ennen lääkitystä olevan tärkein ja se kertoo todellisen tilanteen. 

Nyt sitten vaihdetaan lääkitystä...
Olen hyvin iloinen, koska lääkitykselle tehdään jotakin mutta myös jännittää mihin se olo tästä muotoutuu ja tietysti mietityttää auttaako tämä keino minut normaalien kirjoihin.

DHEA:n lopettaminen on siis tuonut jotakin muutosta, sillä olo ei ainenkaan ole niin kurja kuin aiemmin. Syke on hieman onneksi tasaantunut mutta ei kokonaan! 


Kaisa Jaakkola on myös kirjoittanut omista kokemuksistaan, siitä osa1 ja osa2  ja osa3

Lääkärini kirjoitti myös labra-lähetteet home vasta-aineita varten. Odotan mielenkiinnolla tuloksia. Lääkäri puhui jo ruokavaliosta, jossa eliminoidaan ruuan mukana tulevat homeet ja epäili minun allergisoituneen homeelle muutenkin. Vältettäviin ruoka-aineisiin kuului mm. Suklaa ja kahvi! Olen altistunut homeelle pienestä pitäen aina aika-ajoittain päiväkodista saakka, kaikki koulutkin olivat "homeessa" ja nyt vanhempana tunnistan helposti home-oireet. 

En ole vielä aloittanut lääkettä, alussa otetaan sekä Armouria, että Liothyronin-lääkettä. Huomenna haen lääkkeet. Pohdin vielä, pitäisikö minun aloittaa rautalisä, sillä rautaa tarvitaan myös lisämunuaisten toimintaan. (mitataan verestä varastorauta eli S-Ferritiini) Ferritiini-arvoja ei ole mitattu pitkään aikaan..Täytyy varmistaa viesi. 

"Raudan puutteesta seurautuva verisolujen vähyys huonontaa kilpirauhashormonien kulkeutumista veressä ja kun hormonit eivät päädy käytettäväksi ne kasautuvat verenkiertoon. Liothyroniinin ollessa aktiivisuuden vuoksi ärhäkkäämpi hormoni saattaa lisämunaisten uupumisesta tai raudanpuuttesta helpommin koitua ongelmia, kuin pelkkää thyroxiinia käytettäessä. Ne siis kannattaa tarkistaa ja hoitaa kuntoon." (lähde)

Täytyy varmistaa vielä asia. Odotellaan MDD:n testejä, sillä ne eivät ehtineet tälle lääkärikäynnille pääsiäisen vuoksi. Siitä selvinnee myös kortisoli/stressihormonien taso ja lisämunuaisten tila. 

Sain suosituksena vielä uuden probiootin, josta Lääkäri kertoi lukeneensa harvinaisen vertailu-tutkimuksen probioottien kannalta. Oli myös kokeillut tuotetta itse ja kertoi kokeneensa sen hyvänä. Tilaukseen laitettu. 


Muista asioista puheenollen, sain myös uuden kirja-suosituksen, johon on hyvä myös tutustua! 
Paljon tutkittavaa taas omaan terveyteensä liittyen mutta kuten aina, se tieto ei mene hukkaan. 

Jatkan tietysti hyväksi havaitulla ruokavaliolla eli paleolla.
Maidottomallakin olen ollut jo pitkän aikaa. Kookosmaito on korvannut maito-himotuksen! 

Olen ollut tällä viikolla jo paremmassa voinnissa eikä syke ainenkaan tunnu yhtä korkealta kuin ennen. Tietysti ajoittain tuntuu vielä "pahalta" mutta parempaan päin. 
Nukahtaminen helpompaa, enkä ole tarvinnut beetasalpaajaa. JES! 
Ehkä jonkin ajan päästä jo treenailemaan ilman kuolemaa :D ! 


4 kommenttia:

 1. Hui, johan on kerrakseen kaikkea. Toivottavasti homma nyt selvii ja olo alkaa parantua. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä postauksesta - tämä tuli kuin tilauksesta. Olen yrittänyt viikon ajan hakea tietoa Wilsonin syndroomasta ja tästä käänteis-ongelmasta - epäilen vahvasti, että eräällä läheiselläni on ongelmia juuri kilpirauhasten kanssa, vaikka normitestit muuta näyttäisivätkin! Tämän postauksen linkeistä pääsin monille hyville sivuille. Kiitos - ja toivottavasti sinulla alkaa oikea lääke puremaan♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, miten kiva kun tästä oli apua! :)
   Arvot kertovat vain osan tarinasta - oma olo ja tuntemukset ovat tärkeimpiä!
   Kiitos, toivotaan! :))

   Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)