maanantai 27. lokakuuta 2014

DIY : Cashew-butter


En ole koskaan päässyt pähkinävoin suurkuluttajaksi, varsinkaan kun en ole maapähkinöiden ystävä sattuneesta syystä (antinutrientit, maapähkinä ei ole pähkinä). Eräs päivä bongasin instagramista herkullisen ja helpon paleo-pikkuleipä-ohjeen, jota piti päästä kokeilemaaan. Ohjeeseen kuului cashew-pähkinävoi... Eihän minulla sitä tietenkään valmiina ollut ja lähdin etsimään ohjetta netistä. Törmäsin All natural homemade raw cashew butter - reseptiin, jossa oli vaihe vaiheelta opastettu kuinka sen teko käy! Tuolla the healthy foodie - sivuilla näkyi olevan vaikka mitä muitakin ihania kokeilemisen arvoisia ohjeita :)

Cashew-butter ohjetta varten olisi tarvinnut food prosessorin eli monitoimikoneen. Ai että, olen halunnut sitä laitetta kauan mutta olin hankkinut pienemmän sauvasekoittimen, jonka kanssa tuli pieni "cutteri"-osa...sillä lähtisin toteuttamaan...! Suomensin vaiheet tähän alle! 


Ensin heitin kulhoon sopivan määrän cashew-pähkinöitä ja aloitin prosessin. (n.200g) 
Pähkinät muuttuvat pian jauhomaiseksi...
Jatka blendaamista...
4-5 minuutin päästä pähkinät alkavat muuttua hieman enemmän tahnamaiseksi ja massa alkaa kiivetä kohti kulhon reunoja, joten välillä on hyvä pitää taukoja ja kaapia massaa takaisin kulhon pohjalle muuten terällä ei ole mitään tehtävää...
1-2 minuutin päästä tästä massa muuttuu entistä kuivemmaksi...
Ajattelet varmaan, ei tästä voi tulla mitään...
Älä missään nimessä lisää vettä tai öljyä tässäkään vaiheessa...
Jatka blendausta...
Massa muuttuu pahemmaksi, vielä kuivemmaksi ja hankalammaksi työstää...


kuvat

Oma cutteri-parkani alkoi käydä jo melko kuumana (lähes savusi), samoin cashew-massa - oli jännittävää kun sekin kuumeni itsestään aivan kuin olisi paahdettuja pähkinöitä sekoitellut...
Massan kuumentuminen on siis "normaalia"...
Nyt on mennyt ehkä noin 10 minuuttia...
Tässä vaihessa on hyvä pitää 2-3 minuutin taukoja varmuudenvuoksi, ettet hajota konettasi...
Jatka vielä blendaamista kunnes alat nähdä ensimmäisiä toivon pilkahduksia...
Seos alkaa pikkuhiljaa pehmentyä ja pähkinöiden öljyt vapautua...
Vielä 8-10 minuuttia, jotta pääset "voi-vaiheeseen" seoksen kanssa...
Muista pitää taukoja koneen kanssa...
Pian huomaatkin kun seos alkaa olla pehmeää ja pähkinävoimaista... 

kuva
You did it!
Toivotaan, että vatkain on vielä kunnossa... :)
Sekoitin lopuksi sekaan vielä hieman ruususuolaa sekä bulletproof-vanilijajauhetta


Siinäpä se! Ei muuta kun purkkiin tai nauttimaan samantien! Omia kuvia tapahtumasta ei ole, sillä leivoin heti pikkuleipiä valmiista voista enkä epäilyksiltäni ehtinyt ottamaan kuviakaan. 

kuva

Itse olen käyttänyt cashew-pähkinävoita esimerkiksi omenalohkojen päällä ja 
laittanut vielä ripauksen kanelia lisäksi! 


Ei muuta kuin kokeilemaan...! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, kiitos! :)