lauantai 1. joulukuuta 2012

Health: Lääkärin vastaanotolla - tilannekatsaus terveyteen

Eilen kävin Funktionaalisen lääkärin vastaanotolla hakemassa neuvoja siihen, kuinka voida paremmin. Olin teetättänyt MDD:n sylkitestit (kortisoli) aiemmin mutta niitä ei päästy vielä käsittelemään, joten tuloksia varten sain soittoajan. 

Kävimme läpi historiaani paperista, johon olin listannut merkittäviä sairauksia, terveydentilan muutoksia ja stressaavia tekijöitä elämässä. Selkeimpiä ongelmia ovat olleet elinkaareni aikana homealtistukset (ensimmäinen jo lapsena), raskas liikunta ja alhainen kalorinsaanti sekä stressaava elämänrytmi, jotka ovat altistaneet yhdessä vääränlaisen ruokavalion kanssa tulehdustilan elimistöön. Tällä hetkellä suurimpina ongelmina on kilpirauhas-arvojen heittely, väsymys, painon junnaaminen, korkea leposyke, ajoittaiset univaikeudet, huono stressinsietokyky sekä fyysisesti kuin henkisestikin. Kyselin neuvoja ravitsemukseen, liikuntaan, rentoutumiseen sekä lääkityksen suhteen. 

Lääkäri suositteli seuraavaa:

- Tutkimuksia; kortisolit, suoliston tilanne, kilpirauhasen arvoja seurataan.
- Lääkitys; lääkeannosta kilpirauhasen vajaatoimintaan voi yrittää hitaasti nostaa - oireita kuunnellen.
- Keinoja stressin lievitykseen; akupunktio, hengitysharjoituksia, unihygieniaan huomioiminen, rentoutumisen huomiointi, päivärytmin muokkaaminen, piikkimaton käyttö.
- Ravitsemus; Paleolla jatkuu. Muistuksena; viljaton, maidoton, palkokasviton, ei perunaa, ei tomaattia, ei koisokasveja. Food detectiven perusteella myös - ei kananmunaa.
- Lisäravinneohjeita vuotavan suolen, lisämunuaisten sekä hermoston ylirasitustilan hoitolinjaan.
- Liikunta pois, venyttelyä ja rauhallisia kävelylenkkejä ja lepoa.
- Kirjallisuus: Paranemisen avain (The healing code), Alexander Loyd.

Asiat olivat tuttuja mutta hyvä saada joku ihminen taustavaikuttajaksi, sillä itse olen seilaillut välillä aivan tuntemattomilla vesillä. Myös seuranta helpottuu kun se on säännöllistä. Lääkäri on todella miellyttävä persoona ja uskon, että hän pystyy auttamaan minua jatkossa. 

Nyt vaan toteuttamaan suunnitelmaa... 

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Oletko kokeillut l-glutamiinia? Tilasin sitä itse jokin aika sitten iHerbistä ja olen nyt syönyt sitä viikon 500mg ja siinä annostuksessa aion pysyäkin ainakin kk:n, koska olen niin herkkä kaikelle uudelle. Ja totta tosiaan, se onkin auttanut ja rauhoittanut mahaa ja ripulointia selvästi. Itsellä siis IBS-D noin hienosti sanottuna. Tosin tähystyksiä ei ole tehty, joten varmasta diagnoosista ei voi puhua. Englanniksi juttua löytyy kovastikin.
  -Auroora

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä kokeillut. Ollessani Optimal Performancen valmennuksessa - Kaisa Jaakkola suositteli minulle L-glutamiinia juuri rauhoittamaan vatsaani. Siinä oli vain se ongelma, että se aiheutti turvotusta ja tuntemuksia ylävatsassa. En tiedä olisiko syynä alhaiset vatsahappotasot, jotka kuulema "normaalia" kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle. Hyvä tuote kyllä siinä mielessä, että auttaa tulehdustilaan. Myös uusissa lisäravinne-ohjeissani sitä on ja aion kokeilla uudestaan, josko siitä olisi apua...
  Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on Bluebonnetin kapseleita. En tiedä onko hyvä muoto/valmiste vai ei. Aluksi vatsa piti järkyttävän pulinan o.O pari päivää ja myös oli tosi yököttävä olo, mutta rauhoittui sittemmin. Samaten se niukka turvotus. Aluksi jännästi myös väsytti enemmän illalla, vaikka otin siis sen yhden kapselin vain aamulla. Sittemmin on ehkä enemmän aiheuttanut huonompaa nukkumista. Olen todella herkkä kaikelle kokonaisuudessaan ja elimistön tottuminen vie aikansa. Tästä olen lukenut niin paljon hyvää, että haluan koittaa sen ns.loppuun asti. Jossain luki, että 1,4 g päivässä pitäisi parantaa suoliston mahdolliset haavaumat lähes kokonaan. Annos pitäisi kai olla huomattavasti enemmän ja ottaa useammin, mutta siihen menee vielä aikaa itselläni. Olen tosi huono syömään aamulla mitään, niin siksi varmaan tuo pahoinvointi oli aluksi niin pahaa.
  -Auroora

  VastaaPoista
 4. Kyllä, annos pitäisi olla suuri.. En itse päässyt siihen saakka! Ehkä kuitenkin siihen aikaan rasitus kuntosalilla oli niin suuri ettei keho tykännyt ja vatsa ei myöskään sulattanut täysin ravintoa. Kaisa neuvoi minut Erkki Antilalle testeihin, jotta syy oireisiin saataisi selville. Sitten olisi parempi jatkaa.. No olen edelleen sillä tutkimuksen tiellä mutta parempi niin! :) Olen aina kiitollinen Kaisalle siitä!

  VastaaPoista
 5. Hmm. Jatkanpa vielä.. Jouduin lopettamaan sen l-glutamiinin kesken kuitenkin. Tiistaina "repesi" maha kokonaan ja hirveät ilmavaivat, vessassa juokseminen ja kivut. En tiedä johtuiko siitä, mutta luultavaa on. Tänään en ottanut ja hitusen on helpottanut. Kylläpä sitä osaa olla kroppa herkkä kaikelle ulkoapäin tulevalle. Täältä http://www.ehow.com/facts_5032336_glutamine-powder-side-effects.html löytyy mm. aineen sivuvaikutuksia ja kerkesin niitä kyllä keräämään melkoisen listan. Ei uskoisi, että noin luonnollinen aine ei käy. Tänään ostin elämäni ensimmäisen kerran Silicea originalia ja toivottavasti rauhoittaa tilannetta. Sitähän olisi ollut vatsaversiona, mutta ostin tuota tavallista kuitenkin. Otan sitten useammin.
  -Auroora

  VastaaPoista

Saa kommentoida, kiitos! :)