tiistai 25. helmikuuta 2014

Purkuun meni!
Sauna-ongelma on vielä olemassa, eikä ratkaisua ole saatu tilanteeseen. Niin kuin arvelin, sauna piti purkaa ja teemme nyt erinäisiä testejä, jotta voitaisiin päästä jäljille siitä, mistä savu tulee. Ennen purkua kaikki paneelit pestiin (myös pesu- ja pukukhuoneesta), jotta epäilty parafiiniöljy saatiin pois. Se ei kuitenkaan poistanut ongelmaa. Aivan kuten tässä talossa muutenkin - mikään ei mene suunnitelmien mukaan... Jatkamme siis selvitystyötä! 


9 kommenttia:

 1. Ompa kummallista! :/ Toivottavasti syy selviää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis erittäin! Emme voi käsittää mistä tämä ilmiö johtuu..! Selvitellään selvitellään!

   Poista
 2. Onpa erikoiselta kuulostava tilanne - varsinkin jos se Sumu -kiuas....

  http://www.tulikivi.fi/uutiset/Tulikiven_uusi_sahkokiuasmallisto_taydentyy_modernilla_Sumu-kiukaalla

  ...on sähkökiuas? Jolloin saunassa ei pitäisi olla savua ollenkaan, kun ei ole tultakaan? Ja purkamisen jälkeenkään ei mitään palamisjälkiä löytynyt tms. paikkoja joista se savuilmiö olisi voinut johtua? Ei se sitten vaan ole joku tämmöisen kiukaan ns. "perusominaisuus"? (Itse en kiuastyyppiä tunne, en ollut aiemmin koskaan kuullutkaan).

  Rakentamiseen ja asumiseen liittyy tosiaan joskus kummallisuuksia, jotka eivät koskaan selviä, ja joihin ei löydy mitään ymmärrettävää syytä. Isännöitsijän työssäni törmäsin kerran tilanteeseen (joka itse asiassa jatkuu yhä vieläkin), että asukas valitteli kummallisesta äänestä, joka muistuttaa ihan siltä kuin joku pesisi ikkunalastalla ikkunoita keskellä yötä. Talon ulkorunkoa lähellä ei ole puun oksia eikä talon sisäpuolisissa rakenteissa ole mitään sellaista, joka voisi ko. äänen aiheuttaa. Ilmiö kiusasi vain yhtä asuntoa, jossa yksin asuva henkilö stressaantui lopulta niin, että muutti pois. Hän ei siis uskaltanut nukkua öisin, kun hänestä tuntui että samassa asunnossa on öisin joku muu pesemässä huoneen ikkunoita, vaikka luonnollisesti siellä ei ketään voi olla, eikä ollut jos asukas nousi ylös ja laittoi valot päälle... Nyt kun edellinen vuokralainen lähti, ja asunnon oltua hetken tyhjillään sinne muutti asumaan seuraava henkilö, niin mitään tietämättä edellisen asukkaan tekemistä havainnoista tämä seuraavakin asukas laittoi pian muuttamisensa jälkeen viestiä, että hänkin kuulee öisin ääniä, jotka muistuttaa ihan niin kuin ikkunan pesemistä...

  Eli nyt on aivan varmaa se, että jotain ääniä siellä kuuluu, mutta mistä ne tulevat ja mikä sen äänen voi aiheuttaa, niin siitä ei ole kellään mitään käsitystä.

  Ja koko kerrostaloa tämän yhden mysteeriäänen takia ei kyllä aleta purkamaan... Talo on rakennettu 80-luvulla ja jos äänen aiheuttaa jokin kummitus tai muu yliluonnollinen asia, niin eikös vanha peukalosääntö ole kuitenkin sellainen, että kummitukset eivät oikein mielellään muuta asumaan alle 100 vuotiaisiin taloihin? Eikä varsinkaan vilkkaisiin ja hyvin valaistuihin kaupunkien keskusta-alueille...

  En oikein tiedä, enkä ole keksinyt, että mitä tämmöisessä tilanteessa voisi tai pitäisi tehdä. Mutta näin meillä Vantaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mika,

   Tuohon tarinaan miellään jatkoa vaikka oman blogin puolella kunhan ikkunanpesijä on saatu kiinni :)

   Poista
  2. No hei Mika!
   Oho, kaikenlaisia kummajaisia :O Minulle tuli mieleen ilmastointi tai vessanpönttö!
   Mutta siis meidän sumu-asiaan. Emme usko että kiukaan merkillä oli väliä. Kaikki vaan kulminoitui kiukaaseen ja sitä yritettiin vatkata ja sen vaihtaminen olis ollut (liian) helppoa. Mutta kun ei...
   Tosiaan seinät ensin pestiin moneen kertaan, sitten testailtiin eri kiukailla, ei huoneessakin, teimme myös paineistus-testin ja tutkittiin ali- ja ylipaineita sekä myös pyyhittiin vastuksia ja kaikkea muuta mahdollista. Nyt projekti odottaa seuraavaa inspiraatio-aaltoa. Ainakaan vielä ei olla tehty kallista ilman mittausta (n.1000€). Se olisi mielenkiintoista tehdä sillä ei tee mieli saunoa jos ei tiedä mitä hengittää. Molemmilla meillä kävi "savu" aina myös keuhkojen päälle ja tuli yskää kun oltiin sitä kärytetty.
   Viimeisimmän testin aikana savua ei sitten taas tullut... Ota näistä selvää.

   Poista
 3. Yleensä aina uudesta kiukaasta puskee savut ensilämmityksellä. (kivistä/kiukaan rasvoista joita tehtaalla laittavat pintojen säilyvyyden takaamiseksi varastoinnin aikana). Tähän asti savutus on toki hävinnyt ensimmäisen reilun lämmityskerran jälkeen. Savun hajusta luulisi pystyvän päättelemään onko se kiukaasta aiheutuvaa käryä vai jotain höyrystynyttä kemikaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, meillä savua tuli tosiaan vielä viidennenkin lämmityskerran jälkeen. Noin 20 min sen jälkeen kun sauna oli laitettu päälle.
   Mieheni on palomies eikä hän tunnistanut savun hajua. Eli siinä ei ole edes mitään merkittävää ominaishajua. Vain pieni sininen usva... Mutta kyllä sen haistaa, että jotain on mutta ei mitään selkeää.
   Itse kun haistoin parafiiniöljyjä pullosta, Billteman parafiiniöljy haisi omaan nenääni voimakkaammalle kuin se puuliikkeen kautta saatu vähän kuin "happamammalle". Mies taas ei haistanut eroa..

   Poista
 4. Hei, mistä parafiiniöljy ostettu? Meillä on mietinnässä juuro, että käsitelläänkö ollenkaan parafiiniöljyllä lauteet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen pullo oli ihan liikkeen omaa (Heinolasta) ja toinen varapullo, jolla käsiteltiin Billtemasta eli sieltä en voi suositella ostavan...tai ylipäänsä en kyllä voi suositella parafiiniöljyä tämän kokemuksen perusteella niin "luonnollinen" kuin se onkin!

   Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)