keskiviikko 7. elokuuta 2013

Health: Tutkimista...


Kilpirauhasen ja Lisämunuaisten uupumuksen tutkiminen jatkuu. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia vaikeastikin paikallistettavia oireita, lisämunuaisten uupumuksesta puhumattakaan. Minua kaikista eniten ovat kiusanneet tykytykset ja korkea leposyke, joka on pikkuhiljaa noussut 2011 syksystä alkaen. Siihen aikaan alkoi myös homealtistus, joka kestikin (tietämättäni) sitten 2012 syksyyn saakka. Leposyke on ollut noin 80-100 viimeisen puoli vuotta. Enemmän ja vähemmän se vaikuttaa kehon toimintaan, eikä lepoa juuri ole. 

Terveyskeskuksen kautta en saanut sydäntutkimuksia ennen kuin olisin kokeillut ensin pitkävaikutteista beetasalpaajaa (jota käytetään myös verenpainelääkkeenä). Menin yksityiselle tutkittavaksi ja sain sieltä Holter-tutkimuksen, EKG:n sekä tutkittiin vielä entsyymiarvo. Missään näissä ei ollut poikkeavaa - paitsi korkea syketaajuus, joka ei rauhoittunut yölläkään kuin noin 70 lyöntiä/min lukemiin ja sekin vasta noin klo 06:n jälkeen.
Voitte kuvitella kuinka "levännyt" olo on aamuisin.

No. Hyvää tässä on se, ettei mitään rakenteellista vikaa ole. 
Samassa tutkittiin myös rauta-arvoja, jotka olivat hieman alakanttiin. Ihan hirveästi en ole vielä perehtynyt näihin rauta-asioihin mutta aloitin funktionaalisen lääkärini suosituksesta FloraVital-rautalisävalmisteen. 

fP-fe 14 umol/l (9-34)
fs-Transf 1.9 g/l (1.7-3.1)
fS-TrFeSat 32 % (15-50) 
fS-Fe 15.2 umol/l (9-34)
S-Ferrit 100 ug/l (13-150)

Kilpirauhasen lääkehoidossa, erityisesti T3-only-hoidossa on ensin tutkittava lisämunuaisten tila sekä rautatasot. Ne on oltava kunnossa ennen kuin T3-only-lääkitystä voi/kannattaa aloittaa sillä sen ollen aktiivinen hormoni - ongelmia voi koitua mikäli muu keho ei ole kunnossa. Raudan puute voi johtua esimerkiksi Kilpirauhasen aiheuttamista suolisto-ongelmista, jolloin imeytyminen on huonoa eikä tällöin esimerkiksi rauta imeydy tai B12-vitamiinista on puutetta. Raudan puutteesta aiheutuu verisolujen vähyyttä ja kilpirauhas-hormonien liiallista kerääntymistä verenkiertoon. Keho kompensoi liikaa kilpirauhashormonipitoisuutta tuottamalla lisää rT3-hormonia. Ylimääräisten hormonien kertyminen aiheuttaa vajaatoimintaoireistoa. Rautaa tarvitaan myös lisämunuaisten toiminnassa - sen puute voi aiheuttaa ongelmia kortisolintuotannossa, joka myös aiheuttaa rT3-ongelmaa entisestään. (Lähde)

Eli eli, ei ole mikään pieni pala kakkua vaan hemmetin iso tieteellinen kerroskakku! 

Yritin tässä miettiä, mitä teen seuraavaksi...Tankkaan rautaa, aloitanko Liothyroniinin jo nyt?, milloin aloitan sen?, onko hyvä käyttää beetasalpaajaa? - vaihtoehtoja ei taida olla näillä sykkeillä... Luin muuten, että myös joidenkin lääkkeiden käyttö, esimerkiksi beetasalpaajan käyttö voi aiheuttaa lisää käänteisT3:n tuotantoa. 



Tässä alkaa olla kaikki palaset kasassa, nyt olisi tärkeää saada ne kohdalleen. Ruokavalio ja lisäravinteet ovat pitkälti kunnossa - nyt sitten valintoja ja stressinhallintaa... 


Huh, tietoähky.

8 kommenttia:

  1. Aina tulee tunne kuin omaa juttua lukisi kun näistä kirjotat! Mulla on niin samanlainen kierre, kaikki samat oireet. Todellakin tiedän, miltä aamulla tuntuu herätä, kun olo on kuin olis maratoonin juossut yön aikana :/

    VastaaPoista
  2. Minulla on ehkä Lio-kuuri edessä syksymmällä, olen netistä kaivellut muutamia ohjeita onnistumiseen:

    - Lisämunuaiset on oltava kunnossa tai vähintään tuetut lisäravinteilla/lääkkeillä jotta T3 only toimisi. Itse epäilen että jos vähänkin häikkää lisiksissä (tuettunakin), clearing kyllä onnistuu mutta RT3-dominanssi palaa nopeasti päälle.
    - Rautatasojen nostamiseen menee useita viikkoja/kuukausia eli kannattaa odotella tovi ennen Lion aloitusta. Huomaa että vaikka rautaa tarvitaankin, se edistää myös patogeenien elinoloja ruoansulatuselimistössä eli vatsan kunto voi mennä huonompaan suuntaan jos siellä ei kaikki ole kunnossa.
    - Ruokavalio ehdottomasti kuntoon ja proteiinia ylimäärä, koska Lio kuluttaa lihasmassaa
    - Maksan toimintakyky kannattaa tarkistaa ja/tai huolehtia että sen tukemiseen on keinoja. Monesti suositellaan maarianohdaketta (milk thistle) mutta se sattuu olemaan myös tehokas raudan poistaja :(

    Beetasalpaajista ei ole kokemusta mutta itse en lähtisi Lioa kokeilemaan niiden kanssa. Sen mitä olen muiden kokemuksia lukenut, clearing onnistuu parhaiten kun seuraa kehon lämpötiloja ja sykkeitä ja nostelee annosta niiden perusteella. Toki löytyy sellaisia jotka ovat onnistuneet ihan omaa olotilaa kuunnellen.

    Ihmettelen kyllä että mihin tarkoitukseen T3 only -hoito on sinulle tarkoitettu, kun selvästikin terveydentilasi on edelleen melko heikko. Minä kun olen edelleen sillä kannalla että RT3-dominanssi ei ole syy vaan seuraus eli pitäisi keskittyä ensin muiden seikkojen hoitoon. Onko tarkoitus että tuosta sitten siirrytään yhdistelmälääkkeeseen (Armour tms.)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi... :) Tässä on todella paljon mietittävää ja huomioon otettavaa.
      Lisämunuaisten tukemiseen minulla on hyvät lisäravinteet ja elämänhallinnallisesti stressin pitäisi tässä koko ajan vähentyä, tiedä sitten.
      Luulen, että suolisto ottaa osumaa rautakuurilla, joten täytyy olla tarkkana! Tosiaan, myös odotella Lion sopivaa aloitusajankohtaa vielä hetki.
      Milk Thisle on käytössä maksaa ajatellen, ehkä voisi omatoimisesti ottaa myös maksa-arvoja.
      Olen suunnitellut tarkan ruoka-ohjelman jos/kun Lio alkaa, jotta voin sitten huomioida riittävän proteiinin saannin!

      Beetasalpaajan kanssa on vähän niin ja näin kun tavallisetkaan asiat eivät oikein onnistu ilman beetaa saati jos tästä syketaajuus vielä nousisi. Minullakin on tieto, että sykkeitä ja kehon lämpötilaa seuraamalla saa tiedon missä mennään.

      Oma rT3-suhdelukuni oli 10 ennen lääkitystä (ja se kuulema kertoo todellisen kehon tilan) ja 11 lääkityksen jälkeen. Se on totta, ettei olo ole hääppöinen..monta vuotta ollaan tehty töitä, jotta hyvä olo löytyisi muttei ole tullut vielä sellaista aikaa. Armour ensin paransi oloa mutta 4kk:n jälkeen alkoi vuoristorata.

      Uskon, että omaan rT3 syntyyn ovat vaikuttaneet ulkopuolinen stressi; home-asiat/pitkäaikainen altistus, aikaisempi pitkäaikainen/hoitamaton suoliston tulehdustila, jota on nyt hoidettu kolme vuotta pelkällä ruokavaliohoidolla ihan onnistuneestikin.
      Jatkosta en osaa sanoa, aika näyttää mihin lääkitykseen sitä sitten päädyttäisiin.

      Tsemppiä sinullekin syksyyn :)

      Poista
  3. Mä niin toivoisin sulle helpotusta tuohon olotilaan <3

    VastaaPoista
  4. Mikä tilanteesi on nyt? Itsellä TSH yli viitearvojen, mutta T3 ja T4 viitearvojen sisällä, joten mitään lääkitystä ei edes kokeiltu. Muutosta ei luvassa, sillä antioksidanttiklinikalle ei saa aikoja :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vointi huononi todella paljon joulukuussa, varmasti lisäunuaiset (stressi) ottivat osumaa ja jouduin olemaan sairaslomalla todella paljon. Nyt pikkuhiljaa työstressin hellittäessä - vointikin paranee...

      Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)