Kilpirauhasen ja Lisämunuaisten uupumuksen tutkiminen jatkuu. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia vaikeastikin paikallistettavia oireita, lisämunuaisten uupumuksesta puhumattakaan. Minua kaikista eniten ovat kiusanneet tykytykset ja korkea leposyke, joka on pikkuhiljaa noussut 2011 syksystä alkaen. Siihen aikaan alkoi myös homealtistus, joka kestikin (tietämättäni) sitten 2012 syksyyn saakka. Leposyke on ollut noin 80-100 viimeisen puoli vuotta. Enemmän ja vähemmän se vaikuttaa kehon toimintaan, eikä lepoa juuri ole.
Terveyskeskuksen kautta en saanut sydäntutkimuksia ennen kuin olisin kokeillut ensin pitkävaikutteista beetasalpaajaa (jota käytetään myös verenpainelääkkeenä). Menin yksityiselle tutkittavaksi ja sain sieltä Holter-tutkimuksen, EKG:n sekä tutkittiin vielä entsyymiarvo. Missään näissä ei ollut poikkeavaa - paitsi korkea syketaajuus, joka ei rauhoittunut yölläkään kuin noin 70 lyöntiä/min lukemiin ja sekin vasta noin klo 06:n jälkeen.
Voitte kuvitella kuinka "levännyt" olo on aamuisin.
No. Hyvää tässä on se, ettei mitään rakenteellista vikaa ole.
Samassa tutkittiin myös rauta-arvoja, jotka olivat hieman alakanttiin. Ihan hirveästi en ole vielä perehtynyt näihin rauta-asioihin mutta aloitin funktionaalisen lääkärini suosituksesta FloraVital-rautalisävalmisteen.
fP-fe 14 umol/l (9-34)
fs-Transf 1.9 g/l (1.7-3.1)
fS-TrFeSat 32 % (15-50)
fS-Fe 15.2 umol/l (9-34)
S-Ferrit 100 ug/l (13-150)
Kilpirauhasen lääkehoidossa, erityisesti T3-only-hoidossa on ensin tutkittava lisämunuaisten tila sekä rautatasot. Ne on oltava kunnossa ennen kuin T3-only-lääkitystä voi/kannattaa aloittaa sillä sen ollen aktiivinen hormoni - ongelmia voi koitua mikäli muu keho ei ole kunnossa. Raudan puute voi johtua esimerkiksi Kilpirauhasen aiheuttamista suolisto-ongelmista, jolloin imeytyminen on huonoa eikä tällöin esimerkiksi rauta imeydy tai B12-vitamiinista on puutetta. Raudan puutteesta aiheutuu verisolujen vähyyttä ja kilpirauhas-hormonien liiallista kerääntymistä verenkiertoon. Keho kompensoi liikaa kilpirauhashormonipitoisuutta tuottamalla lisää rT3-hormonia. Ylimääräisten hormonien kertyminen aiheuttaa vajaatoimintaoireistoa. Rautaa tarvitaan myös lisämunuaisten toiminnassa - sen puute voi aiheuttaa ongelmia kortisolintuotannossa, joka myös aiheuttaa rT3-ongelmaa entisestään.
(Lähde)
Eli eli, ei ole mikään pieni pala kakkua vaan hemmetin iso tieteellinen kerroskakku!
Yritin tässä miettiä, mitä teen seuraavaksi...Tankkaan rautaa, aloitanko Liothyroniinin jo nyt?, milloin aloitan sen?, onko hyvä käyttää beetasalpaajaa? - vaihtoehtoja ei taida olla näillä sykkeillä... Luin muuten, että myös joidenkin lääkkeiden käyttö, esimerkiksi beetasalpaajan käyttö voi aiheuttaa lisää käänteisT3:n tuotantoa.
Tässä alkaa olla kaikki palaset kasassa, nyt olisi tärkeää saada ne kohdalleen. Ruokavalio ja lisäravinteet ovat pitkälti kunnossa - nyt sitten valintoja ja stressinhallintaa...
Huh, tietoähky.