keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Health: Infektioherkkyys, Lisämunuaisten uupumus ja HPP!


Kuuntelin juuri uusimman Helsinki Paleo Podcastin nro.16 ja taas tuli paljon hyvää informaatiota ja muistutustakin terveyteen ja ravintoon liittyvistä asioista! 

Olen lukenut paljon eri blogeista ja facebookista kuinka ihmiset voivat huonosti ja ovat sairastelukierteessä. Useimmilla infektioherkkyyteen liittyy ruokavalio ja siitä syntyvä lisärasitus elimistölle. Mykoplasmat ja toistuvat flunssat näyttäisivät olevan erityisesti urheilevien naisten ongelma. Tosin näillä tyypeillä veikkaan olevan käytössä perinteinen kaurapuuro-rahka-pasta-ruokavalio, joka ei vie kuntoa muuhun kuin huonompaan suuntaan. On erittäin harvoja ihmisiä, joille tämä näennäisesti sopii pidemmällä tähtäimellä.

Podacastissa mainittiin infektioherkkyyden selvittämisessä siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota syiden selvittämisen suhteen. Taustalla voi olla ylirasitustila ja lisämunuaisten uupuminen. 


Lisämunuaisten uupumus = Lisämunuaisten uupumus on tila, jossa lisämunuaiset eivät enää jaksa tuottaa hormoneja, erityisesti kortisolia normaalisti - pitkittyneen stressin tai sairauden vuoksi. Stressi voi olla jokapäiväisestä kiireestä, jostakin sairaudesta tai erilaisista myrkyistä johtuvaa (Esim. elohopea, amalgaamien elohopeasta tai homeesta johtuvaa). Myös vääränlainen ruokavalio, kuten viljat, sokerit, prosessoidut elintarvikkeet ja nautintoaineet rasittavat lisämunuaisia. Lähde

Usein infektioherkkyyteen liittyy kortisoliresistenssi ja siis sitä edeltävästi krooninen stressitila ja ylirasitustila. ..Sanoo Olli.Olettaisin, että tämänhetkiseen uupumiseen ja korkeisiin leposykkeisiin voi juuri liittyä viikonlopun altistus homeelle (työpaikalla) ja sitä kaksi viikkoa edeltävä altistus. Kortisolia pitäisi olla tietty määrä elimistössä sillä erityisesti kilpirauhasen sairauksista kärsivällä se vaikuttaa lääkityksen toimivuuteen. 

Kortisoli auttaa viemään kilpirauhashormoneita verestä solutasolle, joten alhainen kortisoli aiheuttaa kilpirauhashormonien kerääntymistä verenkiertoon. Näin olleen T3V ja T4V-arvot voivat olla korkeita, vaikka potilaalla ilmenisi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Pienetkin kilpirauhashormoniannokset voivat näin aiheuttaa liikatoimintaa muistuttavia oireita vaikka todellinen kilpirauhashormonin tarve olisikin suurempi. Erityisesti tämän ongelma voi ilmetä kun käytössä on Armour Thyroid. Lisämunuaisten tila tulisikin tutkia ennen lääkityksen aloittamista, sillä liikatoiminnan oireet voivat johtua alhaisesta kortisolista, näin vältyttäisiin lisämunuaisten uupumukselta. Pitkään jatkuneen stressitilan tuloksena lisämunuaisten kortisoli-varastot siis tyhjenevät eivätkä lisämunuaiset tuota enää hormoneita normaalisti. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa lisämunuaiset pääsevät toipumaan vasta kun kilpirauhanen ja lisämunuaiset ovat molemmat kunnolla tuettuja lisäravinteiden avulla. Lähde

Apua lisämunuaisille saa siis lisäravinteiden ja antioksidanttien kautta. Ennen sitä on hyvä ottaa sylkitesti MDD:n kautta, joka kertoo koko päivän kortisolintuotannon. Testit lähetetään jenkkeihin tutkittavaksi. (ei ollut mainos-olen itse teettänyt monia testejä tätä kautta olosuhteiden pakostakin mutta diagnostiikka on erittäin hyvää). Tietysti pitää olla myös pätevä lääkäri kuka osaa näitä analysoida. 

Tutkimus ennen joulua 2012...
Tuohon DHEA-puutokseen on siis aloitettu DHEA-korvaushoito 7.1., joka on kyllä auttanut ja parantanut olotilaa paljonkin! Se mikä ei ole korjaantunut tässä reilu vuoteen ovat nuo korkeat ja välillä häiritsevänkin korkeat sykkeet sekä levossa, että erityisesti liikkeessä. Harmillista on, etten pysty urheilemaan tällä hetkellä. Olenkin Ollin käskystä (suosituksesta) liikuntakiellossa edelleen... Nyt tosiaan hieman takapakkia tullut ja lämpöäkin olen tänään mitannut..olo on kipeän oloinen. 


Akupunktiota suosittelen laskemaan stressitasoja, kuten myös piikkimattoa ja unihygienia-protokollaa, josta mm. myös Kaisa Jaakkola kirjoittaa. Eli rauhoittuminen iltaa kohden... Siihen kuuluu kahvinjuonnin vähentäminen - viimeinen kuppi klo 14 maissa, mikäli olet yliherkkä kofeiinille. Jostakin luin, että kofeiini saavuttaa piikkinsä vasta noin 30 min - 2 tunnin kuluttua juomisesta. Itselleni ei ainekaan sovi kahvi yhtään.
Toinen juttu on sinisen valon vähentäminen illalla eli viimeistään klo 20 tv, tietokone ja puhelin kiinni. Kirja käteen ja ehkä jonkin rauhallisen musiikin kuuntelua. Tämähän ei siis aina onnistu mutta saan kyllä kärsiä painajaisten muodossa jos on tullut katsottua illalla jotakin "äksöniä"!

Unihygieniasta olen tainnut kirjoittaa aiemminkin mutta siihen kuuluu myös pimeä huone, ja mielummin viileä lämpötila. Itse käytän myös sarastusvaloa, joka herättää päivään ihan eritavalla! :) 

Kyllä asiat varmasti selviää - siihen uskon! Ruokavaliolla olen saanut jo paljon aikaan (siis päässyt eroon lääkityksestä) Crohnin taudin suhteen mutta nämä hormoni-asiat ovatkin hieman kimurantimpia! 


Tsemppiä, energiaa terveyttä ja aurinkoa! 

6 kommenttia:

 1. Heip! Minä olen huomannut saman, että olen todella infektioherkkä nyt kilpirauhaslääkityksellä luultavasti juuri lisämunuaisten takia :/ Mitä lisaravinteita käytät lisisten tukemiseksi?

  Olivia

  VastaaPoista
 2. Käytän aamuisin suolavettä ja kookosöljyä. Lisäravinteina C-vitamiinia, B-vitamiinia, glutamiinia, Milk Thisle ja Ortho-Adapt sekä yritän nyt lepäillä ja nautiskella auringosta ja hitaista kävelylenkeistä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta :) Noi samat mulla on käytössä, paitsi Ortho Adapt. Minkä valmistajan tuote sinulla on käytössä? Minulla on kortisolit koholla koko ajan niin kammoan hieman noita valmiita lisiksille tarkoitettuja tuotteita, kun niissä monessa on lakritsijuuri mukana joka ei sovi korkeisiin kortisoleihin. Mut olisi kiva löytää joku hyvä tuote. Ja tosiaan rentoutuminen on/olisi niiiiin tärkeää, ja positiivisuus :)

  Noiden mainitsemiesi lisäksi suosittelen ainakin kuurina reilua (jopa 550 mg x 2) annosta pantoteenihappoa, muiden b-vitamiinien lisäksi :) Myös yrtit, etenkin ashwagandha ja ruusujuuri ovat erittäin hyviä, ja niitä onkin monissa lisis-valmisteissa.

  Olivia

  VastaaPoista
 4. Se on tuo...http://www.iherb.com/Advanced-Orthomolecular-Research-AOR-Advanced-Series-Ortho-Adapt-Adrenal-Glandular-and-Botanicals-120-Capsules/39125 .
  Ahaa, lakritsinjuuri-tieto oli ihan uusi.. miksiköhän se ei sovi?!
  Kyllä, minulla on käytössä myös pantoteenihappo mutta nyt tauolla. Tuntuu, että on niin paljon pillereitä ettei muuta ehdi tehdäkään kuin niiden kanssa pelaamaan! :/ Kääk!
  Ruusujuurta en ole vielä käyttänyt..millaisena tuotteena olet siihen tutustunut?! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos linkistä :) Lakritsijuuri siis nostaa kortisoleja, siksi ei ainakaan minulle sovi. Olen käyttänyt Puhdistamon ruusujuuriuutetta. Ihan mielettömän hyvä ja laadukas tuote! Sitä voi/kannattaa käyttää kuurina, esim.niin että kahdessa viikossa käyttää yhden pullon :)

  Olivia

  VastaaPoista

Saa kommentoida, kiitos! :)