torstai 18. heinäkuuta 2013

Health: Stressi // Lisämunuaisten uupumusta hoitamassa!

Nyt tartun toimeen ja tähän hetkeen - minulla kun on hetki aikaa tehdä tämä tärkeä postaus. (sillä välin iltaruoka kypsyy liedellä) Kaikenlaista terveys-huolta tässä on ollutkin ja yksi niistä nitistettävästä vaivasta on lisämunuaisten uupumus.

Huom! Kaikki ovat kuitenkin yksilöitä ja se mikä auttaa toisilla ei välttämättä auta sinua. Hyviä lääkäreitä löytyy funktionaalisen lääketieteen puolelta! Tämä teksti koskee niitä ohjeita joita MINÄ olen saanut ja joista olen kokenut olevan hyötyä.

Kuva
Epäilen omaan lisämunuaisten uupumukseen olevan syynä pitkäaikainen stressi, joka syntyi elämänmuutoksista ja tulehduksesta suolistossa. En tiedä kumpi oli ensin, kilpirauhasen vajaatoiminta vai suolisto-ongelmat - ne kun (nekin!) kulkevat käsikädessä. Siinä sivussa elimistö on joutunut koville ja kortisoli-hormonia on tarvittu normaalia enemmän. 

Lisämunuaisten uupumus siis syntyy pikkuhiljaa kun pitkään jatkunut stressitila tavallaan kuluttaa jatkuvasti kortisoli-varastoja. Kortisolin erittyminen stressin yhteydessä vähenee eivätkä lisämunuaiset enää jaksa erittää kortisolia tarpeeksi. Tämä aiheuttaa mm. seuraavanlaisia oireita; uupumusta, heikkoa stressinsietokykyä, ylivirittyneisyyttä, lämpöilyä, keskittymisvaikeuksia ja huonoa palautumista esim. liikunnan jälkeen sekä univaikeuksia voi myös esiintyä. Täältä voit lukea lisää oireistosta

Stressitila voi aiheutua pitkittyneestä stressitilasta kuten esimerkiksi homeesta, sairaudesta, myrkyistä; esimerkiksi amalgaameista ja/tai yleisestä jokapäiväisestä kiireestä. Myös ruokavalio vaikuttaa lisämunuaisten tilaan, kuten koko kehon hyvinvointiin (Esim. gluteeniyliherkkyys, prosessoidut ruuat, makeutusaineet yms.)

Nykylääketiede ei tunnusta/tunnista lisämunuaisten uupumusta mutta funktionaalinen lääketiede ymmärtää asiaa paremmin. Usein lisämunuaisten uupumus paljastuu kilpirauhassairauksia hoidettaessa. Lisämunuaiset pääsevät toipumaan vain niitä tukemalla, ravintolisillä.

Kortisoli auttaa viemään kilpirauhashormoneita verestä solutasolle, joten alhainen kortisoli aiheuttaa kilpirauhashormonien kerääntymistä verenkiertoon. Sen seurauksena T3V ja T4V arvot voivat olla korkeat, vaikka potilaalla on runsaasti kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Pienetkin kilpirauhashormoniannokset voivat siten aiheuttaa liikatoimintaa muistuttavia oireita. Sen vuoksi lisämunuaiset tulisi aina tutkia ennen siirtymistä tyroksiinista Armour Thyroidiin. Armour ei siis aiheuta oireita, vaan lisämunuaisten heikko tila.

Minä testautin omat kortisoli-arvoni MDD:n kautta tilatulla sylkitestillä. Täältä. Testin hinta oli muistaakseni noin 170 € ja tulokset valmistuvat jenkeissä sen 3-4 viikkoa. 

Kuvassa malliesimerkki MDD:n sivuilta.

Omat arvoni olivat koholla, eli aivan toivoton tilanne ei ollut - kortisolia erittyi vielä mutta liikaa. DHEA-arvot olivat myös laskeneet alle toivotun rajan. Itselläni siis lievä lisämunuaisten uupumus.

Kuvassa malliesimerkki.
Lisämunuaisia varten aloitin lisäravinteilla "tuki-toimenpiteet", tai siis lääkärini niitä suositteli. Olen tainnut aiemminkin kirjoitella näistä lääkkeettömistä apukeinoista mutta kertaus ei tee pahaa... 

* C-vitamiinia (Now Foods)
* B-vitamiinia (Solgar)*
* Pantoteenihappoa (Now Foods)
* Ortho Adapt - valmiste iHerb 
* Maca-jauhe (päiväsaikaan...)
* Lakritsinjuurta (teenä), nostaa myös verenpaineita
* Ruusunjuurta (itselleni oli hieman liian vahvaa ainekin ensimmäisellä kerralla kokeiltuna)

Muita konsteja kohentaa lisämunuaisten tilaa on...

* Autoimmuunipaleo- ruokavalio, hiilihydraattia 150-200g/vrk
* Entsyymivalmisteet joka aterialla, itse käytän isoimmilla aterioilla Super Entzymes, Solgarin Digestive Etzymes, Entzymedigan Digest Basic/ Digest Gold mutta entzymedican tuotteessa ei ole HCL:ää. 
* Runsaasti kookosöljyä
* EI KAHVIA, rasittaa turhaan lisämunuaisia - kylmä suihku kahvin korvikkeena
* Aamuisin runsaasti vettä (johon lisätty himalajan/-ruususuolaa) 
* Hengitysharjoituksia/meditointia
* Unihygienia (Pimeä ja viileä huone, tarvittaessa silmälaput ja korvatulpat, tarpeeksi ajoissa tv ja tietokone kiinni 2-3h ennen nukkumaanmenoa, myös puhelin pois. Rentoutumista, esim. hyvä kirja ennen nukkumaanmenoa sekä TARPEEKSI unta noin. 8h/yössä)
* Vain kevyttä kävelyä päivittäin, venyttelyä ja rentoutumista

Muita käytössä olleita lisäravinteita...

* D-vitamiini (Carlsson Lab)
* Krill Oil (Now foods)
* Milk Thistle (Eclectic inst.)
* Seleeni, sinkki, Kromi*, Kupari*, tryptofaani, magnesium sitraatti (Solgar)
* Probiootit (Asidofilus Forte, Friendly Force ja prescript assist vuorotellen)
* Glutamiini

* Sittemmin vähennetty käytöstä

Ensimmäinen kortisoli-sylkitesti otettiin marraskuussa 2012 ja seuraava 5 kuukauden päästä huhtikuussa 2013. Siinä välissä olin myös joutunut syömään noin. 4 kuukauden kuurin DHEA-valmistetta. Vaikkakin haittavaikutukset olivat raskaampia kuin hyöty, oli DHEA-arvot kuitenkin nousseet entisestä hyvin. Kortisoli-arvot olivat myös nyt matalammat - ei vielä täysin normaalilla tasolla   (vihreä) mutta paremmat kuin ennen (nyt keltaisella linjalla, yläkantissa). Tämä korjaantuminen tuntui myös olossa. Enää ei tuntunut ylivirittyneisyyttä ja sain taas nukutuksia paremmin. Siinä välissä on myös karkoitettu suolistosta citrobakteeria sianpuolukka-valmisteella (uva-ursi), joka on ns. fytoantibiootti. Syksyllä täytynee tehdä uudet suolisto-ja kortisoli- testit. 


Edelleen jos huomaan tietynlaisen stressaantuneen/vapisevan/tärisevän olon tai koen itseni erityisen uupuneeksi otan ylimääräisen Ortho Adaptin. Olen muutenkin ajoittanut ne niihin aikoihin kun kortisonintuotanto notkahti (itselläni aamupäivällä ja iltapäivällä). 
Nyt olen lisännyt käyttöön myös kalaöljyn. Aiemmin se aiheutti pahaa närästystä mutta nyt vatsahappojen paremman hallitsemisen (entsyymien käytön) jälkeen myös kalaöljy toimii. 

Tässä aika tarkalleen suur'piirteinen kaava, jonka mukaan ainenkin itselläni päivät menee...
 • Morning fatigue. You don’t really seem to wake up until 10 a.m., even if you’ve been awake since 7 a.m afternoon “low” (feelings of sleepiness or clouded thinking) from 2 to 4 p.m.
 • A burst of energy at 6 p.m. when you finally feel better from your afternoon lull
 • Sleepiness around 9p.m. to 10 p.m. However, you resist going to sleep
 • A “second wind” at 11 p.m. that lasts until about 1 a.m., when you finally do go to sleep

Uskomatonta mutta totta, noin se menee. Ehkä kaikista lohduttavinta tässä on se, että oman kropan viestien tunteminen on parantunut niin, että suurinpiirtein jo tietää mikä on milloinkin vialla. Toisaalta, olisi ihan kiva olla jatkuvasti tulkitsemassa kaikenlaista huonoa oloa. ;) 

Nyt sitten on hieman kuviot muuttuneet ja lisäravinteita viilaillaan pikkuhiljaa tarpeiden mukaan. Seuraavaksi päästään rauta-arvojen kimppuun, täytyy käydä hakemassa labrat huomenna tarkasteluun. 


Siitä sitten myöhemmin lisää... 

Kommentoikaa jos tulee mieleen jotakin kysyttävää näistä aiheista, osaan ainekin kertoa omista kokemuksistani. 

Lähteitä: täällä, täällä ja täällä sekä täällä


2 kommenttia:

 1. Heips!

  Ällistyttävää lukea omaa elämänkertaa jonkun toisen kirjoittamana. Olen nyt viidettä vuotta tutkinut/ollut tutkittavana väsymyksen, saamattomuuden, muistiongelmien, keskittymisongelmien yms. takia. Minulla on ollut kilpirauhaslääkitys lievään vajaatoimintaan nyt 1,5v (Armour Thyroid) ja se ei ole alkua lukuunottamatta saanut minua voimaan paljoakaan paremmin. Olen siis alkanut epäilemään lisämunuaisen uupumusta ja teinkin sylkitestin, jonka tuloksia odottelen.

  Tunnetko olosi jo paremmaksi? Oletko ajatellut hydrokortison-lääkitystä? Oma lääkärini ei sitä minulle suositellut saatika antanut reseptiä. Olen siis vähän pattitilanteessa ja en tiedä miten edetä. Onko sinulla ideoita?

  Yst. terveisin

  Kyllästynyt puoliteholla elämiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tunnen oloni paremmaksi kun vaihtoin T3-lääkitykseen ja jätin Armourin kokonaan pois. Lisämunuaisten kanssa saa olla tarkkana kuin porkkanan ja kuulostella omaa oloaan jatkuvasti. Toivon, että en ikinä tarvitsekaan hydrocortison-lääkitystä. Minulla on liikaakin kortisolia onneksi vielä toistaiseksi varannot eivät ole ehtyneet. Suosittelen muita lisäravinteita tukemaan lisämunuaisia jos on uupunut olo; ruusunjuuri, pakurikääpä, lakkakääpä, ortho adapt, lakritsinjuuri, C-vitamiinia ja B-vitamiinia/pantoteenihappoa. Suolavesi on myös oiva apu, ainenkin minulle ollut.

   Voimia arkeen!

   Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)