Olen jo vuosia etsiskellyt sopivan epäaktiivisesti sopivaa sämpyläohjetta. Suurimman osan aikaa kuitenkin harmittelemalla sitä, että kaikissa ohjeissa on hiivaa, eikä sopivia jauhoja. Olen myös sen verran epäileväinen, etten olisi ikinä uskonut löytäväni sellaista ohjetta jossa koostumus ja maku kohtaisivat. Mutta. Nyt olen.
Löysin Vaneljan (Kiitos Hyvää) ohjeen *Himla Bröd* - mikä täydellinen sämpyläohje, joka toimii!!
Minä muokkasin sitä, sillä en siedä tattaria kovinkaan hyvin...Kirjoitan omat vinkkini vielä tähän alle. Parasta ohjeessa on sen helppous sekä se, että se on gluteeniton ja hiivaton. Pähkinättömäksi tämän saa ihan varmasti myös ...
Uuni 200°c (n.20min)
Liota ensin 15 min...
2 rkl Chia-siemeniä (voi kuulema korvata esim. pellavansiemenillä)
1 dl Kylmää vettä
Mittaa ja lämmitä max. kädenlämpöiseksi...
3 dl Mantelimaitoa (tai esim. riisimaitoa)
50g Voita tai gheetä
1 tl Hunajaa / siirappia
Ripaus ruusuolaa (maistelin taikinaa, jotta tuli tarpeeksi suolaa ja makeutta)
(lämmitin mikrossa juuri sen verran että voi suli maitoon)
Lisäsin lopuksi n. 1 tl omenaviinietikkaa (käytin Bragg-merkkiä)
Mittaa kuivat aineet kulhoon...
3 dl Mantelijauhoja
1,5 - 2 dl Maissijauhoja (luomu)
0,5 dl Hirssihiutaleita (Urtekram)
1 dl Luomu perunajauhoja
2 tl Leivinjauhetta
2 rkl Psylliymiä (käytin CoCovin)
Aloitin taikinan teon lisäämällä Chiasiemen-limaan maito-voi-seoksen vispilällä jotta siemenet erottuvat eivätkä jää klimppiin.
Sitten lisäilin jauhoseosta (siivilän läpi, jotta perunajauho ei paakkuunnu) vispilällä vatkaten. Pääsen lähes loppuun vispilän kanssa sitten vaihdan lusikkaan. Loput siivilään jääneet isommat hiutaleet kippaan myös sekaan. Sekoittelen aika varovaisesti, en lähde vaivaamaan, sillä en tykännyt sotkea näppejäni tällä kertaa ;) Taikinani jää löysähköksi. Maistele! Annan sen tekeytyä rauhassa noin 15 min ja katson sitten miltä se alkaa näyttää...
Nostelin lusikalla pellille sämpylät, olisin voinut myös muotoilla ne kauniimmiksi öljytyillä (macadamiaöljy) käsillä mutta sitäkään en viitsinyt ;) Taikina tarttuu kyllä yllättävän vähän vaikka on löysää.
Koristelin sämpylät hirssihiutaleilla koska minulla ei ollut unikonsiemeniä... :)
Ensimmäisellä kerralla tein koe-erän ja paistoin muutaman etukäteen varmistaakseni, ettei niistä tule pannukakkua. Kokeilu onnistui, loput uuniin!
Paistoin sämpylöitä 200 asteessa n. 20 minuuttia. Omani olivat mini-sämpylöitä. Tarkkailin hieman miten kypsyvät, tarkkaile sinäkin...!
Ihania ovat, söin ison voinokareen kanssa ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Saa kommentoida, kiitos! :)