tiistai 6. elokuuta 2013

Home: Vanerikatto

Kattokin alkaa lopulta valmistumaan. Se onkin ollut yllättävän työläs...
Mutta kaunis se on ja oikein hyvin talon henkeen sopiva! Pohdiskeltiin paljon eri kattomateriaaleja ja niiden hyviä sekä huonoja puolia ja meidän talolle sopi parhaiten 9mm koivuvaneri. Se on kestävä ja siihen voi kiinnittää helposti asioita, eikä se halkeile. Pidimme myös itse tästä materiaalista eniten. Haltex- tai roiskerappaus ei kiinnostanut, ylitasoitus olisi ollut myös liian iso projekti. Sisäilmaan halusimme panostaa myös tällä tavoin, vaneri tasaa huoneen kosteustasapainoa.

Sisäkatto aloitettiin eristämällä; SPU-levyllä, sitten tiivistettiin reunat (erityisesti kiviseinät) Ardexin tuotteilla ja teipattiin folioteipillä muualta. Sen jälkeen oikeastaan tehtiinkin ulkokatto ja villat vaihdettiin sitten yläkautta/ulkona. Näin ei tarvinnut pöllyttää sisätiloissa. 
Sisäkattoon SPU:n päälle kiinnitettiin laudat ja niihin sitten kiinnitettiin vanerit. Matkan varrella pohdittiin, olisiko vanereita voinut maalata maassa ennen kattoon laittoa mutta todettiin ettei ehkä tule hyvä niin - joten edessä oli katon maalausta Siro Himmeä - maalilla (maalarinvalkoinen)


Maali olikin melko nopeasti kuivuvaa, joten maalatessa piti huhkia oikein todenteolla. Raidaton katto olikin työn takana! Käytettiin lyhytnukkaista mustaraitatelaa. Kattoon valitsimme kahta eri kokoa olevia listoja sekä joihinkin paikkoihin (yläkertaan) vielä pienet peitelistat katon liikkumavaran vuoksi. Listat pohjamaalattiin ensin ja sitten kiinnitettiin kattoon, viimeistely tehtiin listojen ollessa katossa. Siinäkin sai olla tarkkana, ei voi voinut miten tahansa huhkia - vaan täytyi katsoa ettei tuhri vaneria listan vierestä, sillä kaikki ne vedot näkyivät katossa suttuisena. Huh! (ehkä näin jälkikäteen mietittynä, listat olisi kannattanut maalata vielä paremmin ennen kiinnitystä niin olisi säästänyt ehkä aikaa, eikä olisi tullut niin suuria hartiajumeja :D Nyt on katto valmis ja se näyttää kauniilta yksityiskohtineen 
- muuten yksinkertaisten pintamateriaalien kanssa. 

6 kommenttia:

 1. Kaunis tuli katosta. Ja maalaus on kyllä työlästä puuhaa - meillä on tehty pojalle ostettuun yksiöön pintaremonttia ja kyllä on saanut vetää maalikerrosta poikineen. Materiaalit vaan käyttäytyy niin eri tavalla - ja maalit, huoh!
  Teillä alkaa olla jo remontti kivalla mallilla.
  Intoa vaan siihen viime rutistukseenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kyllä, maalaamista tuleekin yllättävän paljon kun oikeastaan mitään listaa tms. ei saa valmiina kun valkoinen ei ole samaa valkoista mitä on jo käytetty. Ikkunalistoja vielä jäljellä!

   Yritetään jaksaa "innolla" loppuun saakka! :)

   Poista
 2. Eikä! MAHTAVA idea! Varastan! :)

  VastaaPoista

Saa kommentoida, kiitos! :)