sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Toivepostaus I

Kyselin toiveita teiltä, mistä aiheista voisin kirjoitella. Tässä ensimmäinen! 


Miten söin raskaus-aikana...

Raskausajan ravitsemuksen olin ajatellut jo ennen raskaaksi tulemista - olevan tietenkin terveellinen ja mahdollisimman sokeriton. Olin lueskellut Better Baby Book:ia sekä Healthy Baby Code:a sillä silmällä, jos mukaan tarttuisi jotain mitä en ollut vielä huomannut. Paljon oli tuttua asiaa mutta sain lisätietoa vitamiineista -ja mineraaleista sekä rasvojen vaikutuksesta raskaana ollessa.

Alkuraskaudessa teki kovasti mieli syödä lohta ja avocadoa, sekä salaatteja! Yritin syödä mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaista sellaista, joissa oli hyvät ravintoarvot... Raskausviikot 7-15 oli sellaisia, että olin hieman huonoa seuraa ruokapöydässä, asiat yökötti mutta pakotin itseni syömään. Aina sitä jotain löysi, mikä maistui. Smoothie oli helppo!


Superfoodeja en käyttänyt oikeastaan lainkaan, ellei raakakaakaota lasketa! Jotenkin en löytänyt tarpeeksi tietoa niistä raskausaikana, joten katsoin paremmaksi olla ilman... Muutenkin vähensin kaiken mahdollisen lisäravinteista ja söin vain raskaudenajan vitamiinivalmistetta sekä tietenkin reippaasti kalaöljyä, D-vitamiinia ja magnesiumia! Ajatuksena se, ettei tulisi mitään "ylimääräistä" kuormitusta elimistölle.

Yllättävän vähän kärsin mieliteoista, makeaa ei oikeastaan tehnyt mieli normaalia enempää ja herkuissa pidin kiinni oman ruokavalion rajoista. Ainoat asiat, joita miehen piti lähteä hakemalla hakemaan muutaman kerran - oli ruusunmarjaviili ja fazerin sininen - patukka. Ainiin, olihan minulla lempi-himotus-ruoka; Uunimakkara ja keitetty peruna ;D No, olihan noita tuossakin mutta oikeastaan kuuntelin kroppaa (niinkuin aina ennenkin) ja söin sen mukaan mitä se tarvitsi!


Oli kyllä helppo syödä terveellisesti - vähän odottelin sitä, milloin tulisi kausi, että tekisi mieli vain hampurilaisia, jäätelöä ja karkkia. Ei oikeastaan tullut... Ja jos tuli niin ei siinä mitään :D Aika pitkälti sai kotonakin toteutettua himotuksia! Banana Pancakes oli aika kova! :)


Miten syön nyt...

Se, miten syön nyt onkin sitten aikamoinen tarina. Oikeastaan syön nyt kaikkia omia ravitsemus-oppeja vastaan. Syy siihen ei ole omissa käsissä vaan syy siihen on vauva ja vauvan hyvinvointi. Olen siis ollut kohta noin 5kk todella tiukalla imetysdietillä. Imetysdietti ei siis tarkoita sitä, että dietataan synnytyksen jälkeen imetyksen voimin takaisin kuntoon, ei ei - vaan se tarkoittaa sitä, että kun imettää - sinä ja vauvasi syötte ikäänkuin samaa ruokaa. Osalla äidinmaidon kautta imeytyy enemmän ravintoaineita "läpi" vauvalle ja osalla vähemmän..tai reagointi voi olla vähäisempää. (en tiedä onko asiaa tutkittu) No. Meillä meidän neiti on superherkkä kaikelle mitä söin. Hän reagoi ihollaan epäsopiviin ruokiin, tietysti myös vaipan sisältö kertoi paljon.

Noin 1,5 kk iässä alkoi tulla iho-oireita, joista oli tosi vaikea päästä kärryille. Ensin taisin jättää pois satunnaisesti käyttämäni maitotuotteet, sitten satunnaiset soijatuotteet, kananmunan, pähkinät, kaakao sekä monia yleisesti ongelmia aiheuttavia ruoka-aineita. Kävimme yksityisellä lääkärissäkin mutta oman selvitystyön jälkeen alkoi hi-taas-ti selvitä, mitkä oli suurimmat ongelmat ruokavaliossa. Olo oli monesti täysin epätoivoinen ja koin olevani epäonnistunut kun en osannut auttaa pientä. Alussa oli siis hieman itkeskelyä vatsavaivojen vuoksi mutta suurimmat hankaluudet tulivat ihottumista. Onneksi löysimme meille sopivan perusvoiteen ja joku sanoi, että joka ilta kylpy. Tuntui alkuun (ja tuntuu kyllä vieläkin) aika työläältä mutta kaikkensa sitä tekee kun haluaa lastaan auttaa.

Onneksi sinnikkyys palkitsi ja ihon kunto parantui pikkuhiljaa. Neiti oli ja on ollut kyllä pääsääntöisesti todella kiltti ja ihana, ei juuri koskaan itkekään kun asiat ovat hyvin. Äidillä sen sijaan  sopivia ruoka-aineita oli jossain vaiheessa vain 5 kappaletta ja järkyttävä nälkä kokoajan. En tietenkään suosittele näin tiukkaa settiä kenellekään mutta se oli tehtävä, jotta selvisi mikä sopi ja mikä ei. Allergologi suositteli erityiskorvikkeelle kokonaan siirtymistä vauvan ihon nähdessään mutta halusin vielä yrittää saada diettiä toimimaan...! Yllättävän kauan kesti, ennenkuin dietti alkoi kunnolla purra mutta onneksi jaksoin yrittää.

Tällä hetkellä syön edelleen siis todella rajoitetusti. Jossain vaiheessa oli vain 5 sopivaa ruoka-ainetta! Oma kroppa on näyttänyt jo pikkuhiljaa merkkejä siitä, että olisi aika laajentaa ruokavaliota. Olisi hyvä päästä jo pian takaisin entiseen, ettei kehity pahoja yliherkkyyksiä jatkuvasti syödyille samoille ruuille. Myös pikkuneidille on saatu kivasti jo uusia makuja soseiden muodossa! 

Kohti parempaa siis mennään! Odottelen jo entisiä värikkäitä lautasmalleja :)

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava postaus, kiitos! :) Itse en ole ollut raskaana eikä ole ihan vielä suunnitelmissakaan, mutta oli kiva saada tällaistakin näkökulmaa. Itsellänikin oli vähän sellainen käsitys että raskaana ollessa aina joko kuvottaa tai on hulluja mielitekoja koko ajan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä sain oman osani myös kuvotuksesta mutta voin kaiken huomioonottaen tosi hyvin :)

      Poista

Saa kommentoida, kiitos! :)